Spirulina s Chlorellou jsou bezpochyby hvězdnými superpotravinami a těší se velké slávě i oblibě. Obě jsou zelené, zdravé, a žijí ve vodě. Přesto je nemůžeme hodit do jednoho pytle jako „řasy“.
Chlorella a Spirulina mají spoustu společného, ale v neméně ohledech se i výrazně liší. Pojďte si dnes přečíst v jakých případech je pro vás vhodná Chlorella a kdy byste měli užívat raději Spirulinu. Nejdříve ale o charakteristice každé z nich:
Chlorellu můžeme charakterizovat jako jednobuněčnou řasu žijící ve sladké vodě. Při kultivaci se používá mineralizovaná voda a spousta přímého sluníčka.
Nejznámější vlastností Chlorelly je její schopnost detoxikace a zbavení těla toxinů, včetně těžkých kovů.
Tou ingrediencí, která stojí za spoustou skoro až zázračných účinků Chlorelly je chlorofyl. Chlorella jej totiž obsahuje nejvíce ze všech dosud známých rostlin. Chlorofyl je látka, která se téměř shoduje s lidským krevním barvivem hemoglobinem, a která je zodpovědná za sytě zelenou barvu Chlorelly.
Chlorella je ovšem také bohatá na železo. Obsahuje ho mnohonásobně více než špenát či játra.
V Chlorellle najdete i všechny esenciální aminokyseliny. Dalším unikátním prvkem je růstový faktor CGF (Chlorella Growth Factor), díky němuž Chlorella dokáže velmi rychle růst. Tato schopnost pomáhá při rychlejší opravě nervových tkání našeho organismu a napomáhá vzniku nových buněk. To ji předurčuje jako ideální prostředek pro mozek a nervové ústrojí.
Dále Chlorella obsahuje také vysoký podíl beta karotenu a kyseliny DNA/RNA. Z obsažených více než 20 vitaminů a minerálů stojí za zmínku např. vápník, draslík, či hořčík.
Chlorella také významně působí na zažívací ústrojí a dokáže zatočit nejen s podrážděním, ale často dokáže asistovat při léčbě nemocí jako Crohnova choroba či Syndrom dráždivého tračníku.
Ne nadarmo se Chlorella doporučuje jako doplněk stravy při radioterapii; obsažený chlorofyl totiž chrání tělo před škodlivými účinky záření.
Buněčná stěna Chlorelly je pro člověka nestravitelná. Standardně se tedy pro konzumaci musí narušit, většinou se to dělá mechanickým mletím.
Chlorella se stala nedílnou součástí čínské medicíny. Také Japonci ji milují a zkonzumují jí v poměru na obyvatele nejvíce, užívá ji téměř 10 milionů Japonců (jak jsme psali v článku 20 faktů o superpotravinách).
Krásně zelené smoothie s chlorellou rozmixované s ovocem a zeleninou.
Naopak Spirulina není řasa, ale zdraví prospěšná sinice. Pěstuje se ve sladké alkalické vodě, do které se někdy přidává i čistá mořská voda.
Se svým až 70% podílem proteinu se Spirulina řadí mezi potraviny s nejvyšší koncentrací proteinu. Také patří mezi vzácné nositele kompletního proteinu v rostlinném světě. Gram Spiruliny obsahuje více proteinu než gram masa či sóji. Protein je klíčový pro růst a regeneraci buněk. Dodá energii, výdrž a působí na růst svalů.
Obsahuje všechny známé vitaminy B, včetně vzácně se vyskytujícího vitaminu B12.
Zatímco Spirulina také obsahuje chlorofyl, dalším významným obsaženým barvivem je fykocyanin, který jí dodává zbarvení do tmavě modra. Toto barvivo má údajně i protirakovinné účinky.
Spirulina je známá především pro své výjimečné schopnosti posílení imunitního systému, což je způsobeno vysokou koncentrací beta karotenů. Beta karoteny mají významné antioxidační účinky. Ve spirulině najdete cca 10x větší koncentraci beta karotenu než v mrkvi.
I Spirulina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Dále kyselina gama-linolenová (GLA), patřící do skupiny omega-6 mastných kyselin, je mimořádně prospěšná. Má antioxidační účinky a příznivě působí na zdraví mozku a srdce. Kromě Spiruliny se GLA kyselina vyskytuje například v mateřském mléce.
Z dalších živin s antioxidačními účinky, které Spirulina obsahuje, stojí za zmínku např. mangan, zinek, měď, selen a chrom.
Spirulina také chrání před vlivem radiace na organismus, jak bylo otestováno i krátce po Černobylu na místních dětech a pracovnících, co se podíleli na odstranění škod.
Spirulina působí na správné zažívání, včetně pravidelného pohybu střev. Pomáhá potlačit nežádoucí bakterie a naopak vytvořit ideální prostředí pro „hodné“ bakterie pomáhající v trávení.
Spirulina je nízkokalorická a některé studie zmiňují její účinky na hubnutí. Spirulina opravdu může pomoci při hubnutí, ale jen jako doplněk a ne hlavní prostředek.
Pokud cítíte, že by vám prospěly účinky obou, nebojte se brát spirulinu i chlorellu současně. Nijak si vzájemně nevadí, naopak – současné působení chlorelly a spiruliny násobí pozitivní efekty.
Pokud se Spirulinou či Chlorellou teprve začínáte, začněte malými dávkami. Vzácně se totiž může vyskytnout alergie. Pokud vás po prvním pozření přepadnou jakékoli alergické symptomy (svědění, vyrážka, apod.), daná řasa pro vás není vhodná.
Jedinci trpící fenylketonurií by se měli Spirulině obloukem vyhnout.
Pokud berete léky, jste těhotná či kojíte, poraďte se se svým lékařem zda je užívání Chlorelly či Spiruliny pro vás vhodné. Obecně jsou obě potraviny v těhotenství bezpečné, ale jiný stav s sebou přináší spoustu individuálních projevů, jako např. různé alergie.
V těhotenství můžete být citlivá na ledasco, chlorelu či spirulinu užívejte v menším množství a jen po poradě s lékařem.
Chlorella i Spirulina se tedy mohou společně chlubit čistícími a detoxikačními účinky, obě mají vysoký podíl vitaminu B a jsou významným zdrojem proteinu.
Chuť, která není napoprvé zrovna lahodná, je u Chlorelly a Spiruliny téměř totožná. Vězte však, že se na ni dá zvyknout! Pokud si ovšem prášek ze Spiruliny či Chlorelly pro chuť opravdu nezamilujete, vždy je možnost je po troškách přidávat do chuťově výrazných jídel, anebo prášek jednoduše vyměnit za tablety.
Máte už větší jasno, jaké jsou rozdíly mezi Spirulinou a Chlorellou? Pokud máte další otázky či potřebujete poradit, která z těchto zelených potravin je pro vás vhodnější, sdělte nám to v komentáři pod článkem.
Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina otevřených lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila.