Třesete se stále jako ratlík i když ostatní už odkládají svetry? Mrznete v klimatizovaných prostorech? Máte s kolegy věčné neshody ohledně ideální teploty v kanceláři?
Dnes se celému problému podíváme na zoubek. Zimomřivosti lépe porozumíte a v některých případech s ní budete moci i něco dělat.
Termoregulací si tělo řídí vnitřní teplotu. Všechny mechanismy, které působí, mají za cíl vrátit vaši teplotu na rovnovážnou úroveň. V průměru mají lidé teplotu 37 –37,8 °C.
Pokud teplota výrazně klesne, hrozí podchlazení, které může v extrémních případech způsobit srdeční potíže, poškození mozku, či dokonce smrt. Přehřátí, na druhou stranu, může v nejzazším případě také vést k poškození mozku nebo dokonce až k úmrtí.
Aby ani k jednomu nedošlo, hypotalamus, náš vnitřní „termostat“, řídí činnost orgánů, které mají na tělesnou teplotu vliv. Hypotalamus je malá část mozku zodpovědná za termoregulaci, řízení hladu a příjmu potravy, žízně a dokonce i sexuálních funkcí.
Když hrozí podchlazení, na povel hypotalamu se zúží cévy pod kůží, tím se zpomalí tok krve a teplo se přestane odvádět od životně důležitých orgánů. Díky hormonům ze štítné žlázy se zrychlí metabolismus. Můžou se také objevit další mechanismy orgánů či svalů, které napomáhají organismu se ohřát, jako např. třesení se zimou.
Když se naopak organismus začne přehřívat, hypotalamus zavelí a na pomoc s ochlazením přijdou potní žlázy. Vaše cévy se rozšíří, krev proudí rychleji a dále od nejteplejšího středu těla.
Je vám pořád zima? Zkuste s tím něco udělat.
Teď tedy víme, jak funguje termoregulace. To ale pořád nevysvětluje, proč zrovna vám je stále zima. Mezi nejčastější příčiny tedy patří:
Ať už je způsobena čímkoli, podváha je nevylučitelným faktorem zimomřivosti. Řešení? Bez přibírání to nepůjde. Mrkněte, jak přibrat zdravě.
Kromě přiměřeného množství tělesného tuku jako tepelné izolace jsou však mimořádně důležité i svaly. Ty totiž produkují vnitřní teplo a pomáhají vám cítit se tepleji. Pravidelné cvičení a sportování také udržuje metabolismus ve vyšším tempu, díky čemuž tak necítíte chlad.
Jste chudokrevní? Nedostatek červených krvinek v těle způsobuje nedostatečné teplo a proto je vám pořád zima. Doplňujte železo, které červeným krvinkám asistuje při transportu kyslíku. Stačí zvýšit přísun potravin jako listové zeleniny, luštěnin, masa, či např. Spiruliny a Chlorelly. Nejlépe se železo vstřebává ve spojení s vitaminem C – v Chlorelle a Spirulině už se vyskytují oba prvky.
Přestože není úplně jasné, jak tento mechanismus přesně funguje, nedostatek spánku prokazatelně ovlivňuje činnost hypotalamu a dělá vás náchylnější k chladu.
Nejenže nedostatečné pití také zpomaluje metabolismus a tak pocítíte chlad mnohem výrazněji, ale tekutiny také plní funkci zadržení tepla. Dostatečný přísun tekutin pomáhá teplu zůstat v těle a uvolňuje ho jen pomalu. Pitím myslíme vodu a neslazené nealko nápoje!
Míváte pořád studené ruce a chodidla? Můžete mít horší krevní oběh. Uleví vám pravidelné cvičení či např. akupunktura.
Věčně studené ruce a nohy značí horší krevní oběh. Anebo jste žena.
Jestliže vás zlobí štítná žláza, bude mít pravděpodobně prsty i ve vaší zimomřivosti. Patrně nevylučuje dost hormonu a tím pádem metabolismus zůstává zpomalený. Bez návštěvy ordinace se neobejdete. Léčba poruch štítné žlázy však pozitivně ovlivní i vaši zimomřivost.
Bohužel, být představitelkou něžnějšího pohlaví s sebou přináší i jisté nevýhody – např. právě pocit chladu. Zatímco ženské tělo bývá v průměru jen o pár desetin stupňů vyšší, ruce mají ženy často až o 1,5 °C chladnější. Teplo se tedy primárně soustředí ve středu těla a kolem životně důležitých orgánů, zároveň však méně v končetinách.
Oblékali vás od mala jako cibuli? Vyrostli jste ve vždy pořádně vytopeném panelákovém bytu? A kdy jste naposledy v zimě strávili celý den venku? Je docela možné, že jste si prostě jen zvykli na plně komfortní teplotu v každý okamžik.
Co s tím? Zkuste se otužovat. Začněte zlehka. Ke konci sprchy na sebe pusťte vlažnější vodu. Stačí jen na pár sekund, ale ať se o pár stupňů chladnější voda dostane na celý povrch těla. Pravidelné saunování vaší odolnosti vůči chladu také prospěje!
Pokud se diabetik najednou cítí stále chladněji, na vině může být diabetická neuropatie.
Z dalších nemocí, které ovlivňují citlivost na chlad, stojí za zmínku např. téměř záhadná fibromyalgie, která se nejvíce podobá chronické únavě. Opět se tedy neobejdete bez návštěvy lékaře.
Vitamin B12 se podílí na tvorbě červených krvinek, které potřebujete pro transport krve.
B12 naše tělo nejlépe získává z ryb, masa a masných výrobků, dále z vajec, sýru či jogurtu. Spirulina však naštěstí také obsahuje B12, vegani jsou tedy zachráněni!
Přemíra ovoce a současný nedostatečný přísun zdravých tuků může překvapivě také vést ke zvýšené senzitivitě na chlad. Především v zimě není nutné jíst tolik ovoce jako v létě. Pokud jste na ovoci závislí, doplňujte tuky např. ve formě bílých jogurtů či avokáda.
Je však nutné si uvědomit, zda se cítíte zimomřiví odjakživa, či zda citlivost na chlad přišla pouze nedávno. Úbytek váhy či jiné tělesné změny mohou být viníkem. Pokud si však nejste vědomi změn na svém těle, býváte zimomřiví, i když jste dříve nebyli, a problém přetrvává, je nutné se nechat vyšetřit a zjistit tak, zda se ve vašem těle neděje něco víc.
Užívejte si zimu, třeba se vám podaří zbavit se i své zimomřivosti!
Na zimomřivost neexistují léky. Je to jen dočasný stav, se kterým se, u jinak zdravých jedinců, dá jednoduše zatočit. Stačí upravit stravu, zvýšit tělesnou aktivitu a zajistit si dostatek spánku. Uvidíte, že mírná změna životního stylu dokáže zázraky, a to se netýká jen citlivosti na chlad.
Bývá vám pořád zima? Jak zimomřivost řešíte?
Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina otevřených lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila.