Naučte se méně solit: Jak na to

Pravděpodobně tušíte, že příliš solit je zhruba stejně špatné jako příliš sladit. Nejste daleko od pravdy. Jak to se škodlivostí soli opravdu je a co s tím dělat?


Na co je sůl potřeba

Bez soli se neobejdete. Sodík a chlor, který sůl obsahuje, tělo potřebuje pro své normální fungování. Sodík udržuje potřebnou vodu v organismu, chlór má zase vliv na chemickou rovnováhu žaludečních šťáv. I jód, který se do soli často přidává, je důležitý – reguluje totiž produkci hormonů štítné žlázy a zároveň ho drtivá většina z nás nepřijímá v potravě dostatek.

Co způsobuje přemíra soli

Především zvedá krevní tlak. A co způsobuje vysoký krevní tlak? Kardiovaskulární choroby, infarkt, mrtvici a selhání srdce. To nechcete.

Krevní tlak je měřen jako síla, kterou tlačí krev na cévní stěny. Pokud je tedy krevní tlak příliš vysoký, způsobuje poškození mnoha orgánů, jako např. už zmíněného srdce, ledvin, mozku a dokonce i očí.

Za vše může sodík. Ten do sebe nemusíte dostat jen v soli, ale například i v glutamátu sodném. V některých zemích, především v Asii, se používá jako standardní ingredience k ochucení jídla.

Češi dlouhodobě mnohonásobně překračují doporučený limit konzumace soli, a to více než 3x! Nejsme v tom sami, ve většině vyspělých zemí lidé solí více než je zdrávo.

Sůl: vypadá docela nevinně, ale žádné neviňátko to tedy není.Sůl: vypadá docela nevinně, ale žádné neviňátko to tedy není.

Vysoký tlak

Říkáte si, že určitě vysoký krevní tlak nemáte? A víte to jistě? Podle odhadů z Anglie a USA třetina lidí trpící na vysoký tlak o své nemoci neví. Existuje odhad, podle kterého bude do roku 2025 trpět na vysoký krevní tlak až 60% Američanů.

Jak to asi bude u nás?

Samozřejmě, za vysokým tlakem není jen sůl. Sedavý způsob života, špatné stravovací návyky a genetické predispozice také hrají roli.

Problémem je, že jíme příliš průmyslově zpracovaného jídla, které obsahuje kromě cukrů i sůl, kvůli chuti. A nejsou to jen typicky slané pochutiny, ale i potraviny, u kterých byste obsah soli nečekali.

Doporučená konzumace soli

Zdá se vám to celé trochu zmatené?

Sůl tedy musíte konzumovat, maximálně však 5g denně. To je množství odpovídající kávové lžičce a zároveň i množství, které nikdo žijícím „normálním“ životním stylem (tj. i nějaká ta zpracovaná jídla) nemá absolutně problém splnit. Spíše naopak.

Jedinou protisilou je draslík. Jeho dostatek částečně vyrovná škodlivé účinky soli, působí totiž na redukci krevního tlaku.

Měli byste se tedy soustředit na snížení podílu soli v potravě a zároveň zvýšení obsahu draslíku.

Děti

Jak je to u dětí?

Po odkojení dítěte většina matek sůl pomalu zavádí. To ale není nutné, naopak. Nejenže není vhodné dětem do 3 let jídlo solit, ale také by se neměl používat bujón a podobné, už silně dosolené, ingredience při vaření.

Obecně by děti do 3 let neměly přijmout více jak 2g soli v potravě (méně než polovina lžičky). Až do 15 let by měla konzumace soli zůstat pod 5g soli (méně než čajová lžička). Více soli zvládnou fyzicky aktivní děti.

Přesolené hranolky ani dětem, ani medvídkům.Přesolené hranolky ani dětem, ani medvídkům.

Jak solit méně

Vařte si doma a nekupujte polotovary. O vhodnosti návštěv fast foodu ani nemluvě. Doma můžete zredukovat příjem soli takto:

  • Nesolte těstoviny ani rýži během vaření
  • Nenechávejte na stole solničku
  • Snažte se držet si odstup od slaných pochutin (oříšky, brambůrky)
  • Vybírejte produkty s nižším obsahem sodíku
  • Zkuste nahradit sůl přidáním černého pepře
  • Používejte čerstvé a sušené bylinky, zázvor, česnek, čili
  • Nepřehánějte to se sójovou omáčkou
  • Místo bujónů si doma připravte poctivý vývar a po částech ho zamrazte
  • Jestliže berete vitamíny v tabletách, zkontrolujte obsah sodíku (ne víc než 2g denně!)
  • Jezte co nejméně průmyslově zpracovaných jídel, vyhněte se tedy především uzeninám

Na první pohled se zredukování solení vašich jídel může zdát jako zbytečné trýznění. Vězte však, že si chuťové buňky po pár týdnech zvyknou a vám se otevře brána k novým chutím, které byste přes sůl jinak necítili.

Potraviny s vysokým obsahem draslíku

Kde najít draslík, který působí proti škodlivému efektu sodíku, tedy soli?

Mezi potraviny se zvýšeným podílem draslíku se řadí (pořadí dle koncentrace):

Zdravé srdce bez soliSolte méně a uchovejte své srdce a další orgány déle zdravé.

Sůl už dávno není nad zlato. Její akutní nedostatek by nám sice také neprospěl, mnohem více si však ubližujeme tím, jak běžnou součástí našeho jídelníčku se stala a kolik jí spotřebováváme.

I Světová zdravotnická organizace (WHO) omezení množství soli řadí mezi jednu z nejúčinnějších a zároveň nejjednodušších metod, jak v populaci snížit množství výskytu kardiovaskulárních chorob a globálně zabránit až 2,5 milionu úmrtí ročně.

Přidejte se i vy k hnutí za redukci soli. Nemusíte nikde pochodovat v ulicích, stačí si všímat, kolik solíte a podniknout aktivní kroky k tomu, aby si vaše chuťové buňky začaly chuť jídla užívat i bez přílišného dosolení.

Jak jste na tom vy? Neodpustíte si oběd nebo večeři bez řádného pokrytí jídla solí? Nebo se snažíte ve spotřebě soli mírnit?

Zdroje: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Vyzkoušejte naše skvělé produkty

Sdílejte nás na sociálních médiích

Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina otevřených lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila.