Slunce - pro život ho potřebujeme díky nutnosti příjmu vitaminu D, ale bohužel nám může i výrazně uškodit.
Mažete se v létě opalovacím krémem? Dle expertů bychom se měli natírat každý den, aby naše pokožka neutrpěla ani trošku.
Odpůrci opalovacích krémů naopak upozorňují na takto způsobený nedostatek vitaminu D a spoustu chemikálií, které běžně dostupné opalovací krémy obsahují.
Ať už patříte do toho či onoho tábora, jistotou je, že byste se při delším pobytu na sluníčku natírat rozhodně měli. Pokud ale tělo dostatečně vyživíte i zevnitř, zvládne se ochránit vyšší měrou i samo.
Jaké jídlo tedy jíst, aby si kůže vybudovala co nejrobustnější systém ochrany před škodlivými paprsky?
Všichni víme, že jednou z kouzelných přísad před létem je beta karoten.. Zaručí prý krásné opálení. Až tak jednoduché to není, ale dostatek beta karotenu rozhodně kůži pomůže.
V mrkvi je ho dostatek, v batátech je ho však dvojnásobné množství. Spirulina je, co se týče obsahu beta karotenu, ještě větší kalibr – obsahuje ho až 18x více!
Beta karoten najdeme i v mnoha dalších potravinách. Sáhněte například po špenátu či meruňkách. V těch není beta karoten až tolik koncentrovaný, ale stejně je nejlepší dopřát si širokou škálu různých druhů ovoce či zeleniny.
Dle vědecké studie doplňků stravy z roku 2000 se účinky užívání beta karotenu projeví po 8 týdnech, kdy se kůže dokáže sama ochránit až do výše ekvivalentu SPF 2-3.
Nejlépe beta karoten funguje ve spojení s vitaminem E a dalšími živinami. Proto je mnohem vhodnější získat beta karoten z ovoce či zeleniny (či Spiruliny) než z pouhých vitaminových tablet.
Beta karoten je nutné doplňovat nejen před létem
A jaké jsou další vitaminy, které ochrání pokožku před škodlivým vlivem slunce? Nejdřív si projdeme karotenoidy, tedy blízké příbuzné beta karotenu:
Tato zázračná látka se z rajčat uvolní nejlépe, když je tepelně upravíte. Dávejte si tedy párkrát do týdne pokrmy s omáčkou na rajčatovém základu, do toho čas od času rajskou polévku a máte téměř splněno.
Naopak v takovém melounu je lykopen pro náš organismus snadněji dostupný. Sušené meruňky a občasná konzumace růžového grepu vám také pomohou zvýšit příjem lykopenu a částečně si tak zajistit přirozený štít proti UV záření.
Lutein má údajně schopnost pomoci ochránit kůži před UVB paprsky, tedy těmi, které ohrožují tenkou vrstvu povrchové kůže a jsou zodpovědné za vznik rakoviny kůže.
Tmavě zelená listová zelenina, např. u nás oblíbený špenát, je plná luteinu. Zatímco ve vaječném žloutku není koncentrace luteinu až tak vysoká, je na druhou stranu pro náš organismus lépe dostupný.
Další z kůži prospívajících karotenoidů je zeaxanthin. Strava bohatá na tuto živinu prý znásobí přirozenou ochranu kůže před ultrafialovými paprsky až čtyřnásobně.
Zeaxanthin se vyskytuje v mnoha druzích zeleniny společně s luteinem a spolu násobí pozitivní efekt na ochranu kůže. Dopřejte si například vajíčka, špenát, bazalku, brokolici či růžičkovou kapustu.
Takového lososa byste si měli servírovat pravidelně. Obsahuje totiž mocný antioxidant Astaxanthin a zároveň i Omega-3 mastné kyseliny. Pomáhá tedy chránit před UV paprsky, a dokonce se i podílí na hašení škod způsobených sluncem.
I v naší Chlorelle a Spirulině se skrývá Astaxanthin, zvládnete jej tedy doplnit i když zrovna nestíháte připravit lososa na večeři.
Losos na tisíc způsobů – ideální večer pro zdraví vaší kůže
Mimo karotenoidy se vyskytují ještě i další látky, které mají blahodárný vliv na ochranu kůže před sluncem. Jsou jimi například:
Omega-3 mastné kyseliny jsou pravým zázrakem pro zdraví pokožky. Není tedy divu, že se hodí i pro pobyt na slunci. Kůže je totiž lépe připravená bojovat s jakýmikoli škodlivými vlivy, včetně sluníčka.
Losos, ale také třeba v Česku oblíbená makrela, dále pstruh, sardinky nebo sleď zastanou funkci vyživení kůže nejlépe.
Semínka, jako např. lněná či chia, jsou také významným zdrojem těchto blahodárných kyselin. Jezte pravidelně i oříšky – hrst vlašských ořechů či mandlí poslouží jako malá zdravá svačinka.
Dlouhodobý příjem těchto dvou vitaminů snižuje riziko spálení se na slunci. Zatímco vitamin C kůži hrdinně brání proti UVB záření, vitamin E zastane ochranu před UVA paprsky. Údajně mají rovněž schopnost napravit škodu, která už byla na kůži spáchána.
O blahodárných účincích zeleného čaje určitě už víte. Zároveň však i zabraňuje poškození kůže a předčasnému stárnutí pokožky. To vše díky katechinu, dalšímu z mocných antioxidantů, které bojují proti škodlivým účinkům UV záření a chrání vaši kůži.
Katechiny obsahuje i hořká čokoláda – teď už můžete mlsat a zároveň prospívat své kůži!
I červené stolní víno je plné katechinů. Kromě mnoha jiných zdravotních pozitiv se tedy červené víno hodí i pro zvýšení ochrany kůže před sluncem. Je třeba ho ale konzumovat v omezeném množství!
Hřešit hořkou čokoládou je zdravé..!
Je toho docela hodně, co? Pokud nezvládáte všechny tyto dobroty jíst, můžete si dopomoct i zelenino-ovocnými šťávami či smoothies. Jen ty ryby jezte v pevném stavu :)
Nic samozřejmě nenahradí kvalitní opalovací krém s vysokým SPF faktorem. Nezapomínejte se i zakrývat oblečením. Kolikrát je i příjemnější mít na sobě v parném létě vzdušné a volné tkaniny zakrývající kůži.
Chraňte především své nejmenší, kteří jsou na agresivní paprsky nejcitlivější. Spálit se v raném věku může vyústit ve spoustu zdravotních problémů v dospělosti.
Jaké máte zkušenosti s potravinami chránícími před agresivním sluncem? Zaznamenali jste zvýšenou odolnost kůže po užívání beta karotenu?
Zdroje: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina otevřených lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila.