BIORYTMICKÁ VÝŽIVA PODLE PĚTI ELEMENTŮ
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
— Hippokratés —
Energyfood je unikátní koncept celostní vyvážené stravy, který respektuje nutriční potřeby
a klíčové biorytmy našeho organismu. Ve správnou chvíli dodává našemu tělu pečlivě vybrané, dokonale zpracované a vzájemně vyvážené esenciální ingredience.
Výjimečné synergie bylo dosaženo spojením západních vědeckých poznatků s východními znalostmi
a principy tradiční čínské medicíny. Výsledkem je harmonie mimořádných účinků a chutí, kde strava se stává potěšením i lékem zároveň.
Energyfood je biorytmická výživa založená na principu stravování podle pěti prvků dle Tradiční čínské medicíny (TČM). Jedná se o synergii těch nejkvalitnějších surovin s bylinným působením pro potřeby prevence i léčby stravou.
dle TČM náleží elementu Země
jemná, nutričně kompletní
posílení sleziny-slinivky a žaludku
podpora trávení
jemně zahřívá trávicí orgány
lehce stravitelná pro kohokoli
dle TČM náleží elementu Kov
výživná, kořeněná
posílení plic a tlustého střeva
podpora imunity
silně zahřívá povrch těla
terapeuticky zaměřená na obranyschopnost
dle TČM náleží elementu Oheň
osvěžující a lahodné smoothie
posílení srdce a tenkého střeva
omlazující efekt, kolagen booster
povzbuzení životní radosti
harmonizace psychiky
dle TČM náleží elementu Voda
zahřívající a výživná kaše
posílení ledvin a močového měchýře
podpora trávení a imunity
ochrana organismu před náporem chladu a větru
Strava jako lék i chuťový požitek
Nutričně vyvážená a jemná výživa podle TČM
Harmonizace a podpora trávení
Posílení orgánů
Doplnění energie
Čistě přírodní, bez aditiv a konzervantů
Rychlá a snadná příprava za 3 minuty
Zdravý start do práce, na dovolené,
při cestování, v nemocnici
Nutričně komplexní výživa pro děti, pracující, těhotné (po porodu), seniory, nemocné
Jak řekl Hippokrátes: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
Pokud budeme jíst zdravé potraviny, budeme o krok blíž ke zdravému tělu. Správná výživa tedy není jen pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo přibrat. A aby se náš organismus správně nastartoval, je důležité věnovat největší pozornost právě prvnímu pokrmu, který na začátku dne vložíme do úst.
Synergické složení a účinek jednotlivých surovin podle TČM působí jako terapeutická strava, která posiluje dané orgány a nezatěžuje trávicí systém.
——————
Poskytuje energeticky vyváženou, nutričně komplexní, snadno stravitelnou, čistou a přirozenou výživu. Obsahuje zdroj vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a tuků. V daném období
prospívá konkrétním tělesným orgánům a jejich potřebám.
——————
Posiluje a energizuje organismus, harmonizuje trávení, podporuje cirkulaci čchi i krve, zvlhčuje střevo. Působí protizánětlivě a antistresově.
Stravovat se v dnešní době zdravě, a přitom ještě chutně, je doslova oříšek. Jsme vystaveni neustálému spěchu, stresu a přemíře informací, které jsou většinou zcela protichůdné, a bohužel často i chybné. Ne každý z nás má čas a chuť stát se odborníkem na výživu. A přesto to, co jíme, je nesmírně důležité. Číňané od nepaměti tvrdí, že jídlo může být lékem. Každá potravina či koření má nějaký přesně definovaný účinek, jak působí… Strava má tedy takový vliv, že nás může udržovat v dobré kondici nebo naopak uvrhnout do nemoci, a žena tak přímo „od plotny“ v podstatě ovlivňuje zdraví celé rodiny.
Podle čínské medicíny potřebujeme čchi žaludku, abychom vůbec mohli žít. Pokud ji ztratíme, nejsme totiž schopni nic strávit. A když je zásadně oslabená čchi sleziny-slinivky, trávíme špatně, nedokonale. Tyto orgány jsou velmi citlivé a každodenně je oslabuje mnoho faktorů. Zejména starosti, neustálé přemítání, stres, práce na PC, zatěžující nevhodná strava. Jedná se o nadměrnou konzumaci bílého pečiva, sladkostí, mléčných pasterizovaných/UHT ošetřených produktů anebo příliš syrové zeleniny/ovoce v zimě. Jako první se oslabí trávení, později i celková energie, a my se cítíme dlouhodobě unaveni. Dochází k pocitům „kamene v břiše“, bolestem a průjmům. Pravidlem je rovněž energetický útlum hned po jídle. Co s tím?
Největší důraz bychom měli klást na první pokrm dne. Bohužel právě snídaně je v dnešní uspěchané době nejvíce podceňovaná a opomíjená. Aby se náš organismus správně nastartoval, potřebujeme jídlo, které odpovídá momentálnímu ročnímu období. Naneštěstí typický ranní start většiny rodin ve formě jogurtu, který má ochlazující charakter (ještě navíc vytaženého z lednice) našemu tělu rozhodně neprospěje. Ochlazením našeho středu (trávicích orgánů) totiž postupně oslabujeme i svou imunitu a celkovou čchi. Co je tedy správně? V chladnějším období roku je to teplá obilná kaše anebo polévka (vývar), v teplých měsících pak osvěžující smoothie… Jídlo by každopádně mělo být nutričně komplexní a energeticky vyvážené. Nejvíce bychom přitom měli dbát na kvalitu surovin.
Při vývoji kaší jsme si byli vědomi, že jídlo musí být nejen lék, ale i chutnat! A tak jsme všechny suroviny dlouho ladili a pečlivě vybírali, aby tělu přinášely potřebné živiny, a zároveň poskytly i kulinářský zážitek. Důraz byl kladen na potřeby organismu v daném ročním období, nutriční vyváženost, energetické působení, co nejlepší stravitelnost a zdravotní prospěšnost. Konzervace proběhla pouze sušením a kaše tedy neobsahují žádné konzervanty, aditiva, ani jiné chemické látky.
Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina otevřených lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila.